susanne zingt spreekt en geeft les
mei 2015 064

Mijn moeder zong altijd!
Van jongs af aan was ik met muziek en zang bezig. Ik speelde piano, dwarsfluit, leerde mezelf gitaar spelen en zong daarbij.
Ruim dertig jaar geleden verhuisde ik naar Amersfoort om muziektherapie te gaan studeren aan de Hogeschool Utrecht (Middeloo). Zang was mijn grootste passie. Ik heb mijn stem bij verschillende zangleraren geschoold.
Na mijn studie ben ik werkzaam geweest als muziektherapeut en later in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking als groepsbegeleider en activiteitenbegeleider.
Ik zong in het Amersfoorts Kamerkoor, in diverse kwartetten en in projectkoren. Daarnaast gaf ik zangles en dirigeerde ik koren.
Nu zing ik in Trio Sofietje of projectkoren en geef met veel voldoening en plezier zangles en zangworkshops aan koren.

Mijn fascinatie in de stem en mijn wens om mijn stem nog verder te ontwikkelen heeft mij in 2005 naar het Lichtenberger Institut in Duitsland gebracht. Deze manier van zingen en les geven spreekt mij zeer aan. In 2008 startte ik met de opleiding tot zanglerares die ik in april 2016 afrondde. Ik ga nog steeds regelmatig naar het Institut voor verdieping en bijscholing.
De methode voelt voor mij aan als thuiskomen, omdat ik nu beter begrijp wat zingen is., hoe je dat doet en hoe je je stem kunt ontwikkelen. De natuurlijke werking van de stem, van zingen en spreken, houdt mij bezig. Mijn lichaam bewust ervaren en waarnemen ondersteunt het proces om mijn stemgebruik vrijer, meer puur en makkelijk te laten klinken. Naar mezelf luisteren wordt de basis om naar de ander te luisteren. Voor koren is dat een enorme toevoeging. Het boeit me mateloos dat mijn stem kan blijven ontwikkelen. Hiervoor geeft de Lichtenberger® methode heldere, wetenschappelijk gestoelde inzichten en een zeer concrete zangpedagogiek, vragen stellen en stimulaties. Ik ben heel blij dat ik de methode in mijn lesgeven mag gebruiken.

clarezia januari 2014 009

Ik werk op een manier die vrij is van druk en prestatie en ga in elke les uit van wat de leerling en zijn/haar stem inbrengt.