susanne zingt spreekt en geeft les

cropped-badeend-november-2013.jpg

Jeroen schrijft: Tijdens mij stemoefeningen bij Susanne verwonder ik mij er telkens weer over dat de verbindingen in je lijf zoveel van invloed zijn op het gebruik van je stem. Susanne weet me ook iedere keer weer te verbazen dat die systemen, hoe onbewust ook, wel degelijk beïnvloed kunnen worden. Voor mij zijn er letterlijk zenuwverbindingen beschadigd tijdens mijn keel operatie. Maar door dit te accepteren, te integreren en de systemen hieromheen met hulp van Susanne zo natuurlijk mogelijk te benaderen, heb ik oh zoveel gewonnen.

Emma schrijft: Na een zware werkdag start mijn zangles bij Susanne met een schijnbaar goede stem. Binnen 10 minuten is mijn stem voller, dieper, breder geworden en ontstaat ontspanning in mijn lichaam van kruin tot voeten. Het zingen en ademhalen is moeiteloos en ‘als vanzelf’ geworden. Altijd als ik onderweg ben naar een bijeenkomst waar ik voor een groep moet spreken haal ik met een paar zangoefeningen deze staat van gemak en volle stem naar boven en altijd zijn er mensen die me complimenteren met de verstaanbaarheid en rust die ik met mijn stem uitstraal. Ik doe mijn lessen voor mijn eigen plezier, maar pas ze ook vruchtbaar toe in mijn werk.

Catherine schrijft: Ik kwam bij Susanne omdat ik snel buiten adem was maar in het ziekenhuis konden ze niets vinden. Tijdens de zanglessen bleek dat ik op een verkeerde, verkrampte manier ademhaalde. Met de oefeningen die ik tijdens zangles kreeg heb ik dat foute patroon afgeleerd en ben ik een stuk minder snel buiten adem. Ik heb geleerd te luisteren naar mijn lichaam en herken daardoor onbewuste spanningen. Ik kan de zangoefeningen toepassen om te ontspannen en daarmee hoofdpijn te voorkomen. Elke les is anders en toegespitst op wat er op dat moment aan de hand is. Dat maakt het zingen nooit saai en elke keer weer een belevenis.

Mirjam schrijft: Zingen volgens Lichtenberg® leert mij dat mijn lichaam in staat is om klank te maken, zonder dat mijn ‘ik’ daarbij hard hoeft te werken. Integendeel: hoe meer ik mijn ‘ik’ uitschakel, des te meer kan mijn lichaam het werk doen. Des te meer eigen en daarmee authentieker wordt mijn stem. Met alles wat daartoe behoort.
Susanne voegt daar haar volledige acceptatie voor wat er klinkt aan toe, met humor, lichtheid, grote deskundigheid en niet te vergeten haar ‘Mensch-zijn’.

Mirjam schrijft ook: Ik heb al een tijdje zangles van Susanne. Meestal individueel maar van tijd tot tijd ook samen met een vriendin. Het resultaat dat dan ontstaat is zeker meer dan de som der delen. De individuele stemmen blijven uiteraard bestaan en klinken. Tegelijkertijd ontstaat er een prachtige samensmelting van het geluid dat heel gelaagd en vol kan klinken. De stemmen trekken als het ware naar elkaar toe én rekken elkaar op, in toon, klankkleur en gelaagdheid. Mijn stem krijgt daardoor weer een andere geluidskwaliteit die ik alleen niet zomaar vind, maar blijkbaar wel in me heb. En dat door ‘alleen maar’ samen klank te maken en elkaars geluid te ervaren, zonder vooropgezet doel. Dat is uiterst comfortabel. Wij maken dan vol en rijk geluid waar ik in kan ‘leunen’. En dat maakt me erg blij

Janneke schrjft: Ik ben 9 jaar. Sinds kort zing ik bij Susanne. Dat doe ik omdat ik erg hees ben. Het is heel gezellig! We zingen bijvoorbeeld ook met ballonnen, of met een wiebelplank. We zingen meestal gewoon een paar noten, maar dat helpt wel goed! Mijn moeder zingt meestal ook mee. Je stem trilt lekker los. Meestal pakt Susanne aan het eind haar gitaar erbij om nog een paar losse liedjes te zingen.   Warme groeten van Janneke

Irene schrijft: In november 2014 heeft Susanne voor EVON (Eemlands Vrouwen Ondernemers Netwerk) een fantastische zangworkshop verzorgd. Susanne heeft zelf een duidelijke stem waardoor ze gelijk alle aandacht had. Tijdens de workshop werd naast gezongen ook veel gelachen en wist Susanne met leuke oefeningen en mooie liederen het beste uit ons te halen. Er ontstond door het samen zingen ongemerkt meer verbinding tussen de mensen waardoor de daarna volgende ledenvergadering anders (prettiger, mooier) verliep dan anders.
Susanne, bedankt!