Ontdek meer over je natuurlijke zingen en spreken, ervaar de fysieke kant van je stem en de samenhang met je hele lichaam.

Zang & Klank

Ik bied je stemoefeningen aan om de werking van je strottenhoofd in je lichaam beter te begrijpen en te ervaren. Dit heeft direct een positieve invloed op je stemgeluid.

Door minder controle op je stem uit te oefenen krijgt de stem ruimte voor haar natuurlijke zelfregulatie. Ze mag vrij samenwerken met het lichaam, de zintuigen en je brein wat haar groeipotentieel aanspreekt en bevordert. Zo wordt zingen een lichamelijke klankervaring, zonder prestatiedruk.

Jij als individu en zanger staat centraal.

Je ontdekt en ervaart hoe je het natuurlijke, fysieke netwerk in je lichaam kunt verbinden en dat je je stem op een gezonde manier kunt gebruiken. Je stem wordt voller, stralender en je ontwikkelt meer resonantie en volume. 

Ik werk op een manier die vrij is van druk en prestatie en ga in elke les uit van wat de leerling en zijn/haar stem inbrengt.
In mijn lessen haal ik mijn inspiratie uit de Lichtenberger® methode. Deze werkt vanuit heldere inzichten over de mogelijkheden van de stem, die zij in jarenlange, wetenschappelijk onderzoek hebben uitgediept.

Wil je meer weten:  Lichtenberger Institut

Mirjam: Ik heb al een tijdje zangles van Susanne. Meestal individueel maar van tijd tot tijd ook samen met een vriendin. Het resultaat dat dan ontstaat is zeker meer dan de som der delen. De individuele stemmen blijven uiteraard bestaan en klinken. Tegelijkertijd ontstaat er een prachtige samensmelting van het geluid dat heel gelaagd en vol kan klinken. De stemmen trekken als het ware naar elkaar toe én rekken elkaar op, in toon, klankkleur en gelaagdheid. Mijn stem krijgt daardoor weer een andere geluidskwaliteit die ik alleen niet zomaar vind, maar blijkbaar wel in me heb. En dat door ‘alleen maar’ samen klank te maken en elkaars geluid te ervaren, zonder vooropgezet doel. Dat is uiterst comfortabel. Wij maken dan vol en rijk geluid waar ik in kan ‘leunen’. En dat maakt me erg blij.